In “direct” de la Cannes – Din culisele unui festival fascinant

andreea cannes 1

Cannes, în perioada Festivalului de Film, este o experienţă ce trebuie trăită măcar o dată în viaţă. Staţiunea chic de la malul mării devine un furnicar zi şi noapte. Iar atmosfera din jurul covorului roşu este la fel de palpitantă ca şi premiile în sine. Doamne şi domnişoare din lumea întreagă îşi plimbă toaletele elegante sau şocante de la prima oră a dimineţii.

Dacă ziua totul este mai relaxat, când se apropie seara şi timpul primei vizionari ai senzaţia că te afli la vizita unui important şef de stat. Maşinile negre sunt conduse de poliţişti care blochează banda de circulaţie numai pentru invitaţi, apar zeci de bodyguarzi puşi la 4 ace, vedetele îmbrăcate strălucitor coboară mândre pe covorul roşuiar fanii înnebuniţi se caţără pe unde pot ca să facă o fotografie cu actorul preferat sau măcar un selfie cu el pe fundal.

Sponsorii oficiali ai Festivalului se întrec în a-şi răsfăţa clienţii. Mastercard oferă invitaţilor de la ţinute de seară şi limuzine până la şedinţe foto pe covorul roşu şi vizionări de filme. Revista <<Gala>> are un număr zilnic special, Gala Croisette, în engleză şi franceză, pe această perioadă, în care apar toate vedetele surprinse în ziua respectivă dar şi multe poveşti inedite despre staruri. HP şi Orange au monopolizat sălile dedicate presei unde ai acces la reţele de internet rapide şi unde jurnaliştii sunt serviţi cu cafea şi apă la discreţie pentru a se relaxa un pic între două interviuri sau două şedinţe foto. Marile televiziuni partenere îşi aranjează standurile cu gust şi cât mai mare vizibilitate, iar casele de producţie mai mici pun la dispoziţie profesionişti pentru diverse filmări în regim de <<free-lancing>> . Apoi, desigur că toate marile branduri din toate domeniile profită de prezenţa pe Croazetă a starurilor şi a fanilor acestora pentru a-şi promova produsele în orice fel posibil.

Departe de toate acestea au loc vizionările de filme şi jurizările. Noi am avut deja prezentarea filmului lui Radu Muntean, <<Un etaj maijos>>, despre care regizorul spune că cel mai important este că a ajuns până aici, deoarece este locul unde filmele sunt cumpărate şi distribuite pentru a fi văzute în multe cinematografe internaţionale. Cu echipa alături de care lucrează de mai bine de 10 ani, Munteanu a devenit un obişnuit al acestui Festival, iar asta nu poate decât să nefac foarte mândri.

Şi, ca un detaliu simpatic, când am ieşit din liftul hotelului Majestic, unde sunt cazată, am dat nas în nas cu Salma Hayek. E foarte frumoasă şi de foarte aproape, dar mai scundă ca mine… La asta chiar nu mă aşteptam!