E vremea cărților în vacanță

thebookthief1

Să dormi într-un pat făcut din rafturi de bibliotecă? Să-ți plătești cafeaua, cazarea sau biletul de autobuz cu o carte donată? Asta înseamnă, într-un fel, să pui preț pe lecturile tale, concluzionează Alina Aliman (www.dreamingof.net).

Când vine vorba despre cărți, am urât un singur lucru: să le împrumut. Mi se părea că nimeni nu are grijă de ele așa ca mine, trăiam cu spaima că le voi primi înapoi cu paginile îndoite, cu pete de suc pe copertă sau, și mai rău, că nu le voi vedea vreodată. Și cred că aș fi renunțat până și la cafea dacă prețul ei ar fi fost… un volum din biblioteca proprie. Privit însă la rece, „schimbul” nu e unul dezavantajos, și nici măcar neobișnuit. Astfel, în New York, mai precis în Brooklyn, proprietarii barului Molasses Books au început, în urmă cu câțiva ani, să ofere o cafea (sau o altfel de băutură) celor care donau o carte veche. Cărțile din cafenea puteau fi citite acolo de către clienți sau puteau fi cumpărate din nou de către alți consumatori. În schimb, în pizzeria La Pizzateca din Madrid, cărțile sunt deja la îndemâna clienților, care pot savura o felie de pizza și un roman polițist sau, cu ocazia unor oferte speciale, pot alege pachetul „pizza și o carte” la un preț special, pentru acasă. Nu sunt singurii: în lume, o mulțime de cafenele oferă, pe lângă espresso, ziare sau cărți care pot fi citite acolo sau chiar împrumutate.

În București, inițiatorii primei „anticafenele”, Seneca, spun că cei care vin la ei nu plătesc cafeaua, ci timpul petrecut în acel spațiu (8 lei pe oră), cărțile și revistele fiind tot timpul la dispoziția consumatorilor. Cărți pentru orice amator de lectură în pană de idei sau de resurse au fost puse la dispoziție în București, în această vară, și în cadrul proiectului „Book Tree” din Cișmigiu, unde peste 100 de volume au stat pe rafturile din parc, oferind câteva clipe de lectură în mijlocul naturii. N-a fost primul proiect de acest fel din România: am avut parte, în București, de cărți la schimb în metrou, și de călătorii gratuite cu autobuzul sau troleul, în Cluj, în această vară pentru „șoarecii de bibliotecă” ce călătoreau cu privirea ațintită în roman (programul Travel by Book). În plus, în ultimii ani, editurile Humanitas și Nemira, în colaborare cu companii de telefonie mobilă, au oferit călătorilor cu metroul cărți digitale (sau fragmente) gratuite, doar prin simpla scanare a QR code-ului.

Ce faci, însă, când pleci în vacanță? Când bagajul nu îți este suficient pentru cele cinci romane pe care ai vrea să le înghesui în el, iar bateria tabletei te lasă atunci când ți-e lumea mai dragă? Ei bine… citești din cărțile pe care le găsești la hotel. Plictisiți probabil să lectureze la fiecare călătorie proprie doar pliante turistice și ziare locale, unii proprietari de hoteluri au decis că o bibliotecă bine garnisită sau chiar camere cu rafturi de cărți pentru toate gusturile poate fi o soluție perfectă pentru fidelizarea clienților.

Așadar, dacă sunteți amatori de lecturi intense în vacanță și n-ați vrea un extrabagaj, căutați hoteluri cu biblioteci „la pachet”: The Jefferson, Washington DC, Ambassade Hotel, Amsterdam, Library Hotel, New York City, Hotel Milano Scala, Milano sunt doar câteva dintre hotelurile ale căror biblioteci sunt extrem de generoase și de bine puse la punct. În România, în Deltă, la pensiunea intitulată (cum altfel?) „Bibanul literat”, pe lângă oferta de lecturi pentru plajă existentă în living sau în camere, oaspeții sunt încurajați să doneze una dintre cărțile cu care au venit în vacanță urmând ca acestea să fie donate bibliotecii locale din Sulina. Un pic de adrenalină? Agențiile de turism din întreaga lume au conceput trasee și excursii bazate pe cărți celebre (să amintim aici doar „Codul lui Da Vinci” sau „Harry Potter”). Vă doriți o experiență literară și mai profundă de atât? Ei bine, trebuie să vă luați un bilet către Tokio. Acolo, B&B nu mai are înțelesul clasic de „bed&breakfast”, ci s-a transformat în „bed&books”: oaspeții hotelului recent deschis în capitala niponă, în zona Ikebukuro, propune clienților nopți petrecute la propriu între rafturile cu cărți, iar aceștia împart biblioteca, pe sistemul hostelurilor, cu alți oaspeți cazați… pe un raft. Eu una știu că n-aș vrea sigur un pat în zona romanelor horror; cine știe ce aventuri de poveste aș putea visa în acea noapte.

Foto: outnow.ch