Doctorul, psihologul și nutriționistul din telefonul tău

her 1

Ne-am obișnuit să ne monitorizăm orele de somn pe telefon și să verificăm pe ecran câte calorii a conținut masa de prânz. Alina Aliman (www.dreamingof.net) a învățat însă că smartphone-urile au început să facă mai mult decât atât: de la tehnici de relaxare la energizări instant și de la monitorizarea stărilor emoționale până la contorizarea hidratării zilnice, aplicațiile disponibile aproape că reușesc să înlocuiască nutriționistul sau psihologul din viața reală.

Personal, nu sunt prietena aplicațiilor de pe telefon: mi se par consumatoare de timp și, uneori, prea invazive (câtă vreme cele trei cafele băute pînă la ora 11 nu-mi provoacă palpitații, nu e nevoie să primesc o alertă pe iPhone care să-mi spună că am depășit doza de cofeină permisă pentru o zi). Însă am descoperit că, în lumea nouă a invențiilor tehnologice, există și avantaje.

Obosită după ore de mers cu mașina sau zăpăcită de schimbarea fusului orar? S-au inventat ochelarii care folosesc un dispozitiv cu lumină albastră (AYO blue-light therapy) care, conectați la o aplicație ce deține date despre orarul tău de somn normal și obiceiurile tale de odihnă, îți „ajustează”, cu ajutorul luminii, ceasul biologic astfel încât să nu mai simți atât de acut fenomenul de jet lag. La fel de personală (și personalizată) este și experiența cu dispozitivul Aumeo, dezvoltat în Hong Kong, care îți setează un profil audio unic. Creatorii aplicației atașată acestui dispozitiv susțin că fiecare om aude diferit muzica (la fel de diferit ca amprentele digitale) și au pus la punct un test simplu care îți arată ce fel de sunete percepi, cât de sensibil îți este auzul pentru fiecare ureche, setându-ți un profil personal. Astfel, dacă Aumeo este conectat la orice sursă de sunet (smartphone, laptop sau tabletă) va corecta sunetul astfel încât să se potrivească ascultătorului, în funcție de profilul determinat al acestuia. Cu alte cuvinte, vechile melodii să pară total noi pentru urechile tale.

Nu bei suficientă apă? Nu mai poți uita de acum să te hidratezi. Pe lângă mai cunoscutele aplicații care, instalate în telefon, te avertizează sonor sau vizual că a trecut cam prea mult timp de la ultimul pahar băut, au apărut acum chiar sticle de apă cu aplicația incorporată: pe sticla numită Hidrate (conectată prin Bluetooth la telefon și la aplicația care îți monitorizează starea de hidratare, în funcție de vârstă, greutate și nivelul de activitate) se aprinde un led care îți sugerează că e timpul pentru un „refill”. La fel de atente sunt și acele aplicații atașate unor device-uri ca brățările sau ceasurile care monitorizează gradul de mișcare pe care îl faci în fiecare zi și orele de somn (atenție însă: poate vrei să îl oprești în weekend dacă visezi la o zi de leneveală!).

Îți dorești să te relaxezi la final de zi? Nu e nevoie chiar să mergi până la ora de yoga. Există aplicații pentru telefon care îți oferă indicații pas cu pas despre cum poți să faci o oră de meditație (sau exerciții sportive). Însă aceleași dispozitive (credincioasele noastre telefoane mobile) se pot transforma rapid și într-un psiholog… fără canapea. Cu o aplicație ca MindSurf poți să verifici în ce stadiu al stării tale de bine sau de relaxare te afli; aplicația te încurajează să completezi și să bifezi câteva date despre starea ta emoțională, ba chiar să răspunzi întrebărilor de genul „cum ți-ai descrie starea?/ la ce te gândești acum?”. Răspunsurile sunt înregistrate și îți sunt prezentate mai târziu ca un raport, astfel încât să te determine să reflectezi mai bine la tine, la sentimentele tale. Ce să spunem mai mult, un adevărat life-coach integrat în tehnologie (nu atât de aproape de realitate însă ca personajul virtual din „Her”).

Pe același principiu, de înregistrare a sentimentelor, funcționează și aplicația Moodsnote for iOS, care este un adevărat „jurnal” terapeutic. Te simți bine? Înregistrezi. Ești deprimată? Înregistrezi. Aplicația e capabilă, pe baza tuturor informațiilor primite de la tine, să îți redea un grafic zilnic al stării tale emoționale, dar să îți sugereze chiar și niște sfaturi sau acțiuni pe care le-ai putea întreprinde pentru a-ți schimba starea de spirit sau pentru a depăși o situație dificilă. Nu în ultimul rând, smartphone-ul se poate transforma, la nevoie, și în diagnostician. Atât Google, cât și alți producători de tehnologie au cercetat și au brevetat aplicații și dispozitive (brățări, lentile de contact) care să ajute persoanele diabetice să își monitorizeze în permanență starea de sănătate, brățări care îți tin evidența ritmului cardiac, al stării de oboseală și al nivelului de stres. Cine spunea că noua tehnologie e făcută doar pentru distracție?

Foto: www.outnow.ch