Bătălia supereroilor

batman superman1

Într-o lume foarte tulburată ca cea de acum avem nevoie de super-eroi. De o mulțime, după cum am remarcat la o scurtă trecere în revistă a premierelor cinematografice care stau să apară pe ecran în lunile următoare. Alina Aliman (www.dreamingof.net) investighează fenomenul.

Superman, Batman, Catwoman, Spiderman, Iron Man, Thor, Bourne, James Bond: sunt sigură că fiecare dintre noi a avut, la un moment dat, un erou favorit (și da, aș vrea să cred că oricine ar recunoaște asta cinstit, și nu s-ar ascunde doar în spatele listei cu preferințe de filme independente, cu buget mic și premii la festivaluri de nișă). „Cu toții avem nevoie de un exemplu pozitiv în viața noastră. Și serialele sau filmele de pe marele ecran exact asta fac: ne promit că, pe undeva, lucrurile se vor termina cu bine și că nu trebuie să renunțăm vreodată la speranță”, îmi spunea, în urmă cu ceva vreme, un psiholog întrebat despre pasiunea cu care urmărim cu toții serialele în vogă (cu medici, avocați, polițiști, detectivi) și francizele cu și despre eroi.

Prin urmare, nu-i de mirare că industria cinematografică ne oferă pe tavă modele de urmat, care promit să salveze Planeta și să reinstaureze pacea în lume, dar și scenarii catastrofice nu într-atât de departe de adevăr, dacă privim cu atenție perioadele tulburate ale zilelor noastre. Plus eroi (mai mult sau mai puțin celebri) de urmărit. Iar succesul de box-office și pasiunea spectatorilor explică, probabil într-o mare măsură, de ce nici măcar câștigătorii sau nominalizații de Oscar (ca Jennifer Lawrence, Christian Bale, Gary Oldman sau Robert Downey Jr.) nu refuză rolul unui supererou gata să salveze întreaga planetă. Ultimul film cu legendarul Batman părea că s-a terminat oarecum în „coadă de pește”, deși personajul principal dispăruse pentru totdeauna, la fel stătea situația și cu mult mai cunoscutul Superman, despre care se aflase absolut tot, inclusiv povestea sosirii lui printre pământeni.

Însă nimic nu e prea mult pentru studiouri, iar nevoia de modele demne de urmat și de inspirație pentru fapte bune pare una fără sfârșit și, în urmă cu două zile, un trailer tocmai m-a informat că la începutul anului viitor va fi lansat „Superman versus Batman: Down of Justice” (și eu care credeam, în naivitatea mea, că doi super-eroi buni nu au cum să fie în competiție), cu Henry Cavill, Ben Affleck și Amy Adams (nominalizați și ei sau chiar câștigători de statuete aurite). Plus o nouă aventură a eroului Captain America (Chris Evans, Robert Downey Jr.).

Însă nu este nevoie să așteptăm până la anul pentru a ne lua porția de eroism. Luna aceasta, pe ecrane este așteptat noul „Bond: Spectre” (Daniel Craig la al patrulea rol în rolul agentului 007. alături de Monica Belluci și Christoph Waltz). Dar și „Hunger Games: Mockingjay, part II” și a lui eroină Katniss Everdeen (interpretată de Jennifer Lawrence), producție despre care actrița Julianne Moore spunea că „E un film despre o adolescentă care vrea să salveze lumea. Nu asta visează orice copil să facă atunci când va fi mare?”. În plus, abia a intrat în cinematografe pelicula „Legends”, în care Tom Hardy face un rol spectaculos în dubla ipostază a gemenilor gangsteri Kray, niște anti-eroi prezentați într-o lumină de-a dreptul… simpatică. Iar o nouă producție cu eroii din „Avengers” se pregătește pe margine. Ca să închei, eu una pot să spun sincer că abia aștept să văd ecranizarea „Micului Prinț”: nu-i așa că acesta este „eroul” cu care, amatori de blockbustere sau de filme indie, ne identificăm cu toții? Ce spuneți, am mai putea încă salva Planeta?

Foto: outnow.ch