Peter Lindbergh: „Femeile trebuie eliberate de teroarea tinereții vesnice și a perfecțiunii”

peter-1024x683

Ce m-am gândit să-l întreb pe fotograful Peter Lindbergh, la întâlnirea de ieri? La ce se uită el prima dată când întâlneşte o femeie.

„La ochi, la față. După ce am văzut atât de multe corpuri, corpuri perfecte, trebuie să vă spun că, de fapt, la ochi mă uit. Ca să nu mai zic că sunt sătul de femeile acestea la modă, fără forme, fără sâni. Şi mai cred că falsul este urât, curajul de a fi tu însuţi este frumuseţe, talentul este sexy. Fotografiile mele din calendarul Pirelli 2017 sunt, de fapt, un statement împotriva frumuseţii comerciale. Nu este normal ca toate femeile să fie tinere şi perfecte. Şi apoi modelul meu de femeie este femeia care nu e moartă după fashion. Trebuie să fie cool, relaxată, nu să caute să fie perfectă. Ce să fac, îmi plac femeile mai mult decât Casele de Modă, care vor doar fete de 48 de kg, pentru că stau mai bine hainele pe ele. Femeile trebuie eliberate de teroarea tinereţii veşnice şi a perfecţiunii. Iar eu ştiu să zic NU când vine vorba despre retuşuri. Cu toate noile tehnici de prelucrare a fotografiilor, percepţia mea asupra femeii nu s-a schimbat. Exact aşa ar fi arătat The Cal şi dacă l-aş fi făcut în 1988.”

Calendarul Pirelli 2017, care se numeşte Emotional, este într-adevăr modul prin care marele fotograf german ne spune că, din cauza lumii bazate pe consumerism, ideea de frumuseţe nu mai are nicio legătură cu femeile din lumea reală.

„Într-o perioadă în care femeile sunt prezentate în media şi cam peste tot ca ambasadoare ale perfecţiunii şi tinereţii, am simţit nevoia să ne reamintim că există şi o altă frumuseţe mai reală şi sinceră, fără nicio legătură cu campaniile publicitare, o frumuseţe care vorbeşte despre personalitate, curajul de a fi tu însuţi şi a avea propria sensibilitate.”

andreea

În scurt timp, le voi vedea şi pe două dintre actriţele alese de Lindbergh pentru calendarul Pirelli 2017: Nicole Kidman şi Helen Mirren…

Revin cu poveşti! 🙂

Foto: Marius Constantinescu