Citește și spune mai departe!

Untitled-Session5150-11-1024x683

M-am gândit să vă spun ce-am mai învățat despre dragoste și relații, în ultima perioadă. Și, cum unele dintre sursele mele geniale de informații sunt chiar personajele interviurilor pe care le realizez, astăzi o să vă dezvălui ce mi s-a părut interesant din discuțiile cu Esther Perel și Andreea Bădală.

Văd în jurul meu foarte multe femei frumoase care nu-și găsesc iubiți și aud des comentarii de genul: „cum aia, care arată așa, s-a logodit cu tipul ăla mișto???”. De ce, am întrebat-o pe Esther Perel, psiholog specialist în relații de cuplu și autoarea recentei cărți, Regândirea infidelității . „Pentru că farmecul vine din încrederea în tine, nu din trăsături, haine sau pantofi. Poți să arăți demențial, să ai cea mai sexy lenjerie, spre exemplu, dar, dacă nu o porți cu atitudinea pe care ți-o dă încrederea în tine, e degeaba. Dacă, în timp ce te dezbraci, în capul tău e că poate nu îți stă bine, că te-ai mai îngrășat un pic și se vede, că s-ar putea să fii ridicolă cu penele astea și cu ideile tale să te costumezi așa, dacă ai o față care spune «am făcut tot posibilul, mi-am dat toată silința»… ai pierdut. Și poate veni o fată oarecare, cu o greutate oarecare, și cu niște chiloți din bumbac absolut banali, dar care, confortabilă în pielea ei, se va comporta ca și cum e perfecțiunea întruchipată, și un bărbat va crede asta imediat. Pentru că acesta este mesajul pe care ea i l-a transmis.” „Știi, Andreea, de ce le plac bărbaților filmele pentru adulți?”, m-a întrebat Esther. „Nu pentru că femeile acelea sunt superbe – oricum majoritatea sunt MILF, nu au 19 ani, – ci pentru că ele transmit că știu foarte bine ce fac acolo, cer clar ce vor, cât vor, cum vor, sunt sigure pe ele. Și, mai mult, nu te fac să te simți respins, mic, murdar, nu te umilesc. Toate aceste lucruri contează și în afara dormitorului…”

Și, pentru că a venit vorba despre dormitor, mi-a mai povestit cum l-a învățat pe băiatul ei ca niciodată să nu o furișeze pe ușă afară, dimineața, pe fata care a dormit la el, înainte să se trezească părinții, pentru că asta o va face să se simtă prost, și nu e corect, frumos sau politicos. Trebuie să o invite la mic dejun, cu toți ai casei. Să și-o asume, să le-o prezinte. „Este foarte important cum ne creștem băieții, dacă ținem la femei. Pentru că ei sunt bărbații de mâine pe care ni-i dorim mai buni. Iar viața femeilor nu se va schimba dacă nu vor avea bărbații de partea lor.”

Ce ar învăța-o pe adolescenta pe care tocmai a cunoscut-o la cafea? „Să-și iubească corpul, să nu se mai gândească la faptul că nu e destul de slabă, de înaltă, de nu știu cum, să aibă o educație sexuală astfel încât să nu accepte ce nu-i place și să învețe să spună și ce îi place, nu numai ce nu-i place, să nu se grăbească să facă nimic doar pentru că există o presiune socială și să păstreze un pic de mister în cuplu.”

A zis mister? Atunci aici intervine perfect lecția Andreei Bădală pentru că ea și creațiile ei sunt definiția misterului. Andreea nu crede în unisex. Ea vrea prin brandul său, Murmur, să readucă feminitatea pierdută. „Cred în egalitatea între sexe în aceeaşi măsură în care cred în diferenţele dintre ele şi în importanţa de a le recunoaşte şi a le sărbători. Dacă ești confortabilă cu rolul pe care îl ai și cu raportul față de bărbat, ești și confortabilă să faci unele lucruri de genul să te așezi pe un piedestal. Poți să-ți dorești să fii admirată și în acest fel; este în regulă, asta nu te face un obiect. Este decizia ta, ca femeie, să fii cum vrei, când vrei. Desigur că îți trebuie niște ani buni în care să vorbești mult cu tine, și să înveți să nu te mai compari, să înțelegi că nu ești comparabilă, ca să te poți bucura de faptul că ești femeie, cu părțile profunde, dar și cu cele superficiale.”

Cam atât doamnelor și de ce nu,… domnilor! Target  2019: radiați încredere!

CREDIT FOTO: George Pruteanu/ Murmur