Dacă Jules Verne ar fi trăit în zilele noastre, romanul nu s-ar mai fi numit „Ocolul Pământului în 80 de zile”. Pentru că, așa cum a descoperit Alina Aliman (www.dreamingof.net), private jet-urile te pot plimba în jurul Planetei în doar câteva zile. Însă și gradul de confort se schimbă: în loc de o cabină pe vas poți avea parte de un avion întreg, de un castel străvechi, de o cameră într-un fost baraj de acumulare sau, și mai des, de o… cutie în care să-ți petreci noaptea.
Când am auzit pentru prima dată de conceptul de „capsule hotel” din Japonia, am zâmbit larg. Până la urmă, era evident că în țara în care spațiul pe care îl are fiecare locuitor alocat în casă, în medie, nu trece de 10 metri pătrați, o cameră de hotel cât o cutie de chibrituri nu va fi o inovație privită cu suspiciune. Însă containerele din metal, cu ușă din fibră de sticlă și facilități comune pentru toți oaspeții (folosite în Tokyo mai ales de navetiștii care nu s-au grăbit spre casă sau de către cei cu posibilități financiare limitate) au trecut la nivelul următor. În timp ce în China, în Shanghai se deschidea Xi Tai Capsule Hotel, disponibile doar pentru bărbați și cu posibilitatea de a fi închiriate cu ora, în Japonia au apărut pod-urile de lux. First Cabin este primul business class capsule hotel, iar oaspeții au un spațiu ceva mai mare (cel puțin nu trebuie să intre în camere aplecați), internet wi-fi și televizor. Conceptul n-a rămas singular: pod hoteluri s-au deschis, pe rând, în America, Australia, Olanda (de multe ori în apropierea aeroporturilor). Ce-i drept, cu ceva mai mult confort și cu uși… netransparente.
În Franța, însă, conceptul de pod hotel a fost folosit într-o altă manieră. Aflat într-o zonă apropiată de Marsilia, Attrap Reves Hotel propune romanticilor nopți petrecute direct sub lună, în capsule sferice și transparente, care conțin un pat și câteva mici piese de mobilier. Într-o insulă situată între Dubai și Abu Dhabi, capsulele de dormit sunt integrate direct într-o stâncă, iar accesul se face cu elicopterul (da, un pod-hotel destul de departe de conceptul inițial al japonezilor din Shinjuku). O experiență la fel de interesantă „la înălțime” o au cei cazați în Natura Vive Skylodge Adventure Suites din Peru (camerele-capsulă din sticlă sunt fixate pe pereții de stâncă). Iar în Canada, în Vancouver Island, sferele din lemn în care îți poți petrece (destul de înghesuit) noaptea sunt agățate în copaci (Free Spirit Spheres Hotel).
Ce te faci, însă, când ai vrea ca, pe lângă minusculul loc de cazare, să ai parte și de mobilitate? În Norvegia, un grup de arhitecți a propus un concept de hotel „pe șine” care urmărea să folosească șinele de cale ferată pe care să instaleze capsule pod hoteluri și, astfel, călătorii să aibă parte și de peisaje diferite, și de experiența minimalistă a unei mini-camere de hotel. Nu știm însă dacă proiectul va fi valabil în următorii ani, dar, dacă vă doriți mobilitate și totuși un spațiu „capsulat”, puteți apela, în America, la Scandic To-Go pop-up hotel, care propune oaspeților cazare mobilă, în locul ales de aceștia pentru vacanță. Practic, de ce-ai merge tu la hotel, când poate să vină hotelul după tine?
Foto: outnow.ch
Comentarii recente