O joacă de oameni mari: Escape Rooms

the maze runner

Să găsești indicii pentru o „comoară ascunsă” sau să evadezi dintr-o cameră închisă pe baza unor deducții logice poate părea o joacă de copii. Sau o nouă distracție pentru oameni mari, după cum a descoperit Alina Aliman (www.dreamingof.net).

N-aș fi crezut vreodată că un joc ce amintește de copilărie, cu indicii ascunse, anagrame și probe de deducție sau de anduranță poate deveni atât de captivant. (Mai ales că mie nu-mi plac jocurile de societate, întrecerile de tabără sau cum vreți să numiți acest gen de distracție.) Și totuși, în Viena m-am amuzat teribil (ba chiar am fost cuprinsă de un anumit spirit de competiție) atunci când organizatorii de anul acesta al Eurovision ne-au pus în situația de a ne „câștiga” biletele la finală printr-un „treasure hunt”. Așa că, împreună cu echipa, am alergat prin oraș de la un obiectiv la altul, am mixat substanțe într-o farmacie, am bărbierit baloane și am dezlegat puzzle-uri contra-cronometru (vă spun drept, am fi câștigat, dacă nu ne-am fi oprit, relaxați, la o cafea!). Ajunsă acasă, am descoperit rapid însă că ideea austriecilor (despre care organizatorii mi-au explicat că este accesibilă și turiștilor, în Viena fiind organizate periodic astfel de distracții, la cerere) nu este nicidecum una singulară. Și că probele și întrecerile care, într-un film ca „Saw”, „The Maze Runner” sau chiar în „Hunger Games” și „Divergent” par uneori periculoase și chiar înspăimântătoare, se pot transforma rapid în cea mai interesantă formă de distracție cu prietenii. Un fel de „Amazing Race”, dar fără milionul de dolari premiu de la sfârșit…

hunger games

Prin urmare, am început să caut mai multe detalii. Și am fost amuzată să aflu că distracțiile de tip „labirint”, „escape rooms” sau „treasure hunt” și-au făcut loc bine printre preferințele de petrecere a timpului liber. Că noua distracție în oraș nu mai e reprezentată de mersul la film sau plimbările cu rolele în parc, ci de… evadările din camere închise sau dezlegarea unor mistere. Wow! Să se fi transformat toată lumea în Sherlock Holmes, m-am întrebat? Ei bine, spre suprinderea mea, am descoperit că în România există peste 40 de astfel de jocuri de tip evadare sau căutare de comori. Și că, săptămânal, echipe de 3-4-5 oameni se lasă închiși de bună-voie în câte o cameră sau o vilă din București, Cluj, Iași, Timișoara și sunt cronometrați în timp ce găsesc indiciile pentru a ieși din camerele încuiate, explicațiile logice pentru a rezolva un mister sau cheia cu care pot deschide un seif.

the maze runner

Jocurile au diferite grade de dificultate și implică atât dezlegarea unor puzzle-uri, găsirea unor indicii (uneori trebuie să ai cunoștințe de istorie pentru a pune cap la cap poveștile) sau rezolvarea unor probleme de matematică sau logică. Prin urmare, în funcție de abilitățile pe care vrei să ți le testezi, poți alege să investighezi ca un detectiv o crimă, poți să îi ajuți pe pirați să găsească o comoară, poți schimba cursul războiului cu indiciile găsite într-un bunker, poți evada dintr-o închisoare, poți porni pe urmele căutării unui Holy Grail sau poți da peste comoara faraonilor. Uneori, jocurile devin mai sofisticate sau chiar mai înspăimântătoare. Spre exemplu, există chiar variante nerecomandate copiilor, cu crime ce par să se desfășoare în timp real și maniaci psihopați care te urmăresc – escaperoom.lv, în Riga sau claustrophilia.hu, în Budapesta. Sau jocuri care au drept loc de desfășurare case bântuite de fantome (în Los Angeles), unde efectele speciale produse de către organizatori te fac să te îndoiești că totul e doar… un joc. Sau poți alege o distracție de căutare de comori care să aibă ca loc de desfășurare întregul oraș (în Praga sau în Budapesta, unde acele „city chases” organizate de către diverse oficii de turism pun la încercare atât abilitățile turiștilor de a se descurca într-un oraș necunoscut, cât îi poartă pe aceștia prin locuri mai puțin cunoscute ale marilor capitale). Sau, de ce nu, ai ocazia să vizitezi un obiectiv turistic celebru (Turnul Londrei) într-o manieră mai nonconformistă, într-un joc ce presupune evadarea din turn (www.escaperooms.co.uk).

saw

Cele mai populare jocuri de acest fel în România? Conform numărului de fani de pe Facebook, pe primele locuri sunt Trapped, Breakout și Escape Rooms Bucharest (au în jur de 22-23.000 de fani fiecare, iar prețul unui joc variază între 30 și 100 de lei de persoană, în funcție de numărul persoanelor implicate). Adrese: trapped.ro, break-out.rohttp://escaperooms.ro/, roomsescape.ro. De încercat și Complete Escape, unde participanții sunt provocați să deslușească misterele camerelor Upside Down și Maze.

Foto: outnow.ch