Experiențe ne(mai)văzute

wild3

Să te arunci într-o relație sau într-o experiență cu ochii închiși nu mai are demult doar o conotație metaforică. După cum a descoperit Alina Aliman (www.dreamingof.net), călătoriile, meditațiile, cinele și chiar relaxarea la Spa au altă savoare când ești legat la ochi. La modul propriu.

Să fiu sinceră, eu ador țările nordice: calmul, ordinea, designul, minimalimul liniilor. Însă nici în visele mele cele mai urâte n-aș putea să mă gândesc să locuiesc acolo iarna: pur și simplu cele 3 ore de soare pe zi nu mi-ar fi îndeajuns. O noapte aproape continuă? Clar nu e pentru mine! Așa că n-am înțeles multă vreme de ce la yoga trebuie să ai ochii închiși, iar perspectiva unei cine complet cufundate în întuneric, recunosc, îmi dă încă fiori. La fel și jocurile copilăriei, când baba-oarba nu era, nici pe departe, jocul meu favorit. Am descoperit, însă, acum că astfel de jocuri au ajuns la „the next level” și, din simple distracții pentru copii, urmăririle prin tuneluri întunecate sau jocuri în echipă într-un echilibru precar deasupra apei, având ochii acoperiți, fac valuri printre amatorii de distracții cu ceva adrenalină. Însă „blindfolded experiences” nu se mai rezumă doar la jocuri.

„Dinner in the Dark” este un concept care a cucerit gurmanzii din multe țări (în Berlin, primul restaurant de acest fel deschis în oraș în urmă cu câțiva ani anunța că a trecut de cifra de 150.000 de clienți, în timp ce franciza www.danslenoir.com contorizează în cele 5 locații din lume peste un milion de vizitatori) și a fost încercat și în România de câteva restaurante. Scopul? Detașarea de aspectul vizual al meniului din farfurii și concentrarea atenției asupra gustului, intensificat de „surpriza” necunoașterii felurilor de mâncare aduse la masă.

Tot pe intensificarea simțurilor se bazează și serviciile Spa pe întuneric. Același www.danslenoir.com propun servicii de masaj, tratamente faciale și reflexoterapie într-un întuneric total, procedeu „împrumutat” din tradițiile asiatice. Și dacă un masaj cu ochii închiși poate să nu pară o provocare mult prea mare, iar un concert de muzică simfonică sau de chitară acustică într-un întuneric total poate chiar să dea un plus de valoare momentului, nu știu dacă foarte mulți dintre noi ar reuși să petreceacă două săptămâni într-un adăpost lipsit de orice rază de lumină. Experiența propusă de către www.phanganearthworks.com/darkroom implică detașarea totală de lumea exterioară și locuitul într/un fel de adăpost complet în întuneric, timp de două săptămâni. Promisiunea finală? Împăcarea cu tine și cu cei din exterior, o stare de zen și percepții senzoriale redescoperite.

wild1

Evident, nici una dintre aceste experiențe nu este lipsită de surprize. Poți să cazi de multe ori atunci când ai un concurs legat la ochi, poți să muști din furculiță în locul bucății de friptură sau, în cazul unui „blind date” te poți alege cu cel / cea mai ciudat (ă) companion de film pentru o seară. Însă poate vă plac surprizele…

Ceva mai blândă, dar la fel de neprevăzută, poate fi „o vacanță pe nevăzute”. După câteva încercări făcute de companiile aeriene cu „blind booking” (îți alegeai orașul sau chiar doar genul de vacanță pe care voiai să o petreci și îți puteai cumpăra, la prețuri promoșionale, bilete de avion la niște date, de asemenea, surpriză), conceptul de „blind holiday” (în care călătorii știu doar durata călătoriei, nicidecum destinația finală sau programul) a fost bine primit în străinătate și din acest an a fost implementat și în România. Cine se aventurează?

FOTO: outnow.ch