Bine ați venit în club!

club alina aliman

Cum ar fi să nu mai petreci ore întregi la coadă pentru a vedea operele pictorului tău favorit la Luvru? Sau cum ar fi ca, în loc să mergi tu la muzeu, să vină muzeul la tine acasă? Nu e doar un vis de vară în vacanță: atunci când faci parte din clubul de artă potrivit, aceste lucruri nu mai par atât de imposibile. Alina Aliman (www.dreamingof.net) investighează.

Vă mai amintiți de misterul care a plutit ani la rând asupra vechilor cluburi englezești (cele cu adrese secrete și parole de intrare pe măsură)? Dar de întrebările pe care ni le-am pus fiecare dintre noi dacă așa ceva există în viața reală după ce am văzut, pentru prima dată, filmul “Eyes Wide Shut”? Ei bine, în ultimul deceniu, misterul asupra cluburilor private s-a mai ridicat puțin (asta nu înseamnă și că accesul a devenit mai facil). Știm că există cluburi de golf în care trebuie să aștepți decesul unui membru pentru a putea să te înscrii măcar pe listă, că există locuri unde intrarea îți e asigurată doar de un arbore genealogic cu sânge suficient de albastru și că în unele orașe se mai păstrează tradiția cluburilor doar pentru domni. Și chiar că funcționează cluburi pentru exploratori cu sânge rece (ca Explorers’ Club, de peste 100 de ani vechime, cu membri ca Neil Amstrong sau Jaques Picard trecuți în cartea de onoare).

Însă iubitorii de artă au dus această tradiție și mai departe. În Anglia, dar și în Statele Unite ale Americii (timid și în Europa), au început să apară cluburile de artă. Nu vă gîndiți la un grup de oameni care se adună vineri seara pentru a discuta, teoretic, despre suprarealismul lui Dali sau perioada de dinaintea cubismului la Picasso. Și nici măcar la organizațiile de tip “prietenii muzeului”, opțiuni deja folosite de mulți iubitori de artă la Metropolitan Museum of Art din New York, la Guggenheim sau Luvru. Este vorba despre ceva mai mult decât atât. Cu un card de membru, cei înscriși în cluburile private de artă pot beneficia de intrări gratuite (și rapide, peste coadă) la marile muzee ale lumii, au acces la expoziții din galerii private, inaccesibile publicului larg sau chiar de colecții întregi ale unui artist expuse în propria casă pentru o săptămână. Și să exemplificăm.

The Core Club (Core:club, www.thecoreclub.com) are pentru membrii săi oferte speciale la case de vacanță în sistem share, acces la Spa-uri exclusiviste, dar și expoziții care vin la ei acasă (cu lucrări ale unor artiști ca Andy Warhol sau Yoshitake Amano). La doar 50.000 de dolari taxa de aderare și alți 15.000 de dolari taxa anuală! The Cultivist (www.cultivist.com), fondat în Londra de doi foști licitatori la Sotheby’s, este un tip de club de artă similar. Pentru o sumă mai mică (cel puțin deocamdată), de aproximativ 2.000 de lire sterline pe an, beneficiezi de un card de membru personalizat (cu portretul tău desenat de artista londoneză Miranda Donovan) cu care poți “sări”peste coada de la intrare la peste 100 de muzee și galerii din lume (incluzând Tate, MoMA, the Met, LACMA și Uffizi) și ai parte de intrare la târgurile de artă faimoase. În plus, beneficiezi (dacă anunți cu 24 de ore înainte) de tururi private la muzee sau vizite în studiourile artiștilor.

Un club mai vechi, de această dată, este The National Arts Club, unde pe baza cardului de membru poți avea acces la toate informațiile despre evenimentele artistice în desfășurare, de cursuri “artistice” și de vizionări ale lucrărilor unor artiști în expoziții speciale în sediul clubului. Vizite de noapte la Guggenheim, tururi private la MoMA, plus o petrecere la unul dintre cele mai cool rooftop bars din Manhattan? Nimic mai simplu: o înscriere în CultureHorde (www.culturehorde.com), de 45 de dolari pe lună, și ai acces la calendarul cultural newyorkez pus la zi, dar și de bilete cu prețuri speciale și rezervări la evenimentele de top din oraș. Tot în New York (dar cu asociați și spații și în alte orașe din lume ca Buenos Aires, Londra, Budapesta, Shanghai) găsim Norwood Club, destinat tot iubitorilor de artă, în care membrii pot vedea artiști la lucru, noile piese ale acestora, dar sunt de asemeni încurajați să expună pe pereții clubului propriile lor achiziții în materie de artă. “A home for the curious” l-au intitulat fondatorii: are 1.100 de membri (acceptați după u test destul de dur în ceea ce privește cunoștințele artistice) și o listă de așteptare cel puțin la fel de lungă. Voi ce spuneți? Ați încerca să treceți testul?

Copyrights Foto : (C) Atout France/Maurice Subervie