Unde ne vedem la film?

cinematograf

De câte ori ați auzit că o seară la cinema este cea mai simplă (și cea mai ieftină, uneori) modalitate de distracție? Teoria aceasta începe să pară eronată: Alina Aliman (www.dreamingof.net) a descoperit că poți bea șampanie în loc de soda și poți alege un cinematograf plutitor, o plajă, ruinele grecești sau chiar un cimitir în locul ecranului 3D.

Eu una, oricât m-aș strădui, nu-mi imaginez cum arată o seară la film fără popcorn și o Coca-Cola. Însă n-am zis vreodată „nu” filmelor văzute în aer liber la MȚR, peliculelor muzicale din fața Ateneului Român în timpul Bucharest Music Festival sau blockbusterelor vizionate pe terasa descoperită a unui mall (și am mai avut, uneori, în geantă, pentru variație, un fresh de portocale și o pungă cu fistic). Dar, sincer, m-ar tenta teribil să încerc un cinema cu paturi confortabile pe care să mă întind, un film văzut într-o mașină retro, decapotată, în mijlocul unui parc, sau chiar o vizionare pe o barjă plutitoare în Thailanda, fără aerul condiționat șuierându-mi amenințător pe la ureche. Așa că m-am decis să investighez. Și, de ce nu, să-mi fac planuri pentru viitoarea seară la cinema.

Aparent, londonezii au fost printre primii contemporani dornici să vadă cum arată un film fără opțiunea multiplex. Așa că, în conformitate cu un top realizat de către publicația Time Out, cele mai ciudate locuri de vizionare au fost, anul trecut, în Anglia, cinema-ul cu jacuzzi (doar pentru cei care chiar n-au o problemă să stea în costum de baie, pe întuneric, în apă caldă, împreună cu o mulțime de străini – www.hottubcinema.com), urmat de un regal de film într-un templu masonic, un festival de filme scurte, documentare și animații pe o barcă alunecând pe Tamisa (www.floatingcinema.info), SF-uri în fața British Museum sau chiar filme într-un cimitir. Nu, nu vă gândiți prea departe: aici n-au rulat filme de groază, ci „Matrix” și „The Dark Knight”. La Hollywood Forever Cemetery însă, (unde tradiția serilor de filme în aer liber este veche deja, scaunele pliante și păturile pentru picnic găsindu-și des loc lângă mausoleul legendei Rudolph Valentino), spectatorii pot vedea, în afara obișnuitelor filme clasice ca „Rebel Without a Cause” sau „Gone with the Wind”, și proiecții speciale ca „The Shining” și „Halloween” (www.cinespia.org), în timp ce filme cu „temă” au propus acum câțiva ani și organizatorii festivalului Cornwall Outdoor Screenings („Jaws” văzut pe un ferry pe niște ape cam agitate și „Top Gun” într-un hangar de avioane).

Extravaganțele nu se termină aici în materie cinematografică. În timp ce studiourile de la Hollywood cheltuiesc milioane de dolari pentru a imagina efecte speciale spectaculoase, organizatorii festivalurilor de film sau proprietarii de săli cinema nu se lasă nici ei mai prejos. Așa că în Thailanda, în 2012, a fost construită o platformă enormă în laguna Nai Pi Lae, realizată din lemn reciclat, care plutea pe apă într-un peisaj paradisiac, în timp ce audiența se delecta cu cele mai noi producții cinematografice (cinema-ul imaginat astfel a ajuns în cele din urmă exponat la cea de-a 13-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția – www.buro-os.com/archipelago_cinema/). Și dacă sala de cinema din Thailanda a apărut recent, în Grecia există un cinematograf outdoor care datează încă din 1935. Ce-l face atât de special? Vederea luminată a Parthenonului în noapte (www.cine-thisio.gr). La polul opus al cheltuielilor și construcțiilor gigantice se află însă un alt tip de cinematograf. Sol Cinema, din Țara Galilor este, în fapt, un fel de rulotă mobilă care se poate deplasa în diverse orașe și care are loc să primească cel mult 16 persoane. „Cea mai mică sală de cinema solară din lume” intenționează să ia în râs producțiile gigant și invențiile moderne de tipul 4D-ului, difuzând filme scurte (10 minute de vizionare reprezintă fiecare audiție, timp în care da, poți mînca și o pungă întreagă de popcorn – www.thesolcinema.org).

Dar ce se întâmplă atunci când oamenii își doresc ceva mai mult decât popcorn sau nachos? Ei bine, poți opta oricând pentru caviar, trufe și șampanie. Lăsând gluma la o parte, o mulțime de cinematografe s-au specializat în a le oferi spectatorilor experiențe gourmet. Chiar și în România există săli VIP, cu bufet la discreție și cu scaune mult mai confortabile sau chiar canapele. Însă extravaganțele pot fi duse la cu totul alt nivel. Astfel, Electric Cinema din Londra s-a gândit însă chiar la adevărate paturi în care te poți întinde pe parcursul vizionării peliculei, în timp ce Golden Village Cinema din Singapore promite o experiență „first class” a filmului, cu fotolii comode și meniu cu vin și mâncăruri alese aduse la comandă de către un chelner (serviciul de concierge include rezervări făcute prin telefon, colecții de bilete de cinema, transport cu limuzina – www.gv.com.sg). La fel de exclusiviste promit să fie și serviciile Cinemax în Miami, unde meniul este alcătuit de un chef cu reputație mondială și un expert în cocktailuri (mai mult o cină cu film la pachet decât clasica experiență de „movie night out” tipic americană), cele ale iPic Theaters din SUA, dar și pachetele de amuzament propuse de EuropaCorp First Class (Les Salles First) din Franța, unde mâncarea livrată celor care se distrează cu o comedie sau se întristează la o producție independentă franceză este livrată direct de la Petrossian (somon, șampanie, caviar).

Să înțeleg, așadar, că jeanșii și T-shirtul nu mai reprezintă o opțiune pentru serile mele la cinema și că trebuie să scot din dulap rochia de seară? Tot ce se poate: până la urmă, nu degeaba se spune că viața bate filmul, nu-i așa?